logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

5 motive ca să începi o carieră în IT 


În era digitală programatorii au devenit specialiștii cei mai populari și cei mai bine plătiți la nivel mondial. Nu doar companiile IT au nevoie de programatori. În prezent, majoritatea domeniilor de activitate funcționează în baza computerelor, programelor şi soluțiilor tehnologice inovatoare. Toate acestea pot fi controlate de către specialiștii IT. Totuși, industriei îi lipsesc programatorii dotați. Iar, în viitor, această lipsă de profesioniști se va simți și mai mult. Vă tentează domeniul IT? Are și de ce, pentru că toți specialiștii buni sunt apreciați, iar companiile și organizațiile vor să-i angajeze pe cei mai iscusiți oferindu-le salarii motivante. 


Un lucru este clar – cei care știu să creeze cod vor avea un viitor strălucit la fel ca și viitorul acestei profesii. Nu mai pierdeți timpul cu activități depășite sau hobby-uri – investiți în cunoștințe care vă garantează multe beneficii. Azi vă prezentăm 5 motive importante care vă vor determina să deveniți programator.


1. Programatorii sunt bine plătiți. 
Profesia de programator este foarte actuală și profitabilă. Știți de ce oferă multe avantaje această profesie? Pentru că este practic imposibil pentru o companie să angajeze un alt specialist în locul unui programator! Chiar dacă sunteți programator începător, activați în cadrul unei companii sau sunteți freelancer, salariul pe care îl veți câștiga va fi unul foarte bun.
Angajații din domeniul informații și comunicații din țara noastră au avut cel mai mare salariu lunar în primul trimestru din 2021 – aproximativ 20.000 de lei. Cele mai mici valori ale câștigului salarial le-au avut cei care activează în domeniul agricultură, silvicultură și pescuit – puțin peste 4.800 de lei. Salariul mediu în Republica Moldova constituie 8.468 de lei, potrivit datelor Biroului Național de Statistică acumulate în primele trei luni ale anului 2021.


2. Obțineți ușor un loc de muncă. 
Așa cum am menționat mai sus, toate companiile au nevoie de programatori buni! Există mai multe moduri prin care vă puteți pune în practică aptitudinile: vă angajați în cadrul unei companii IT de succes și lucrați cu o echipă de programatori cu experiență. Ori, puteți activa independent chiar de la început lucrând la o carieră de liber profesionist. Astfel, veți ajunge să colaborați cu diverși clienți la diverse proiecte, stabilind noi parteneriate. 


3. Puteți activa în calitate de freelancer. 
Majoritatea freelancerilor folosesc diverse platforme online pentru a găsi noi clienți și noi proiecte. Avantajul acestui job este că vă permite să  vă determinați în mod individual programul de lucru – important este să finalizați proiectul în termenul stabilit.
Este evident că freelancerii câștigă mai bine și au mai multe oportunități. Ei își aleg proiectele la care vor să lucreze astfel încât să obțină salarii foarte bune. Dacă reușiți să obțineți și certificări internaționale, care sunt foarte apreciate de toate companiile de IT, aveți posibilitatea să vă construiți o carieră de succes în străinătate. Iar, experiența pe care o veți acumula va fi o carte de vizită importantă. 


4. Programatorii pot fi avansați rapid.
Cei care lucrează în domeniul IT știu că nu este ușor să treceți de la nivelul junior la nivelul senior, dar programatorii buni pot progresa rapid. Un specialist iscusit se va concentra pe însușirea cunoștințelor de bază din IT, pe care ulterior, pe parcursul carierei, le va putea îmbunătăți. Există un principiu foarte util în programare – cu cât lucrezi mai mult, cu atât înveți mai mult, iar cu cât exersezi mai mult, cu atât programezi mai bine.
În programare rezultatele se văd foarte bine, de aceea veți fi tot timpul recompensați pentru reușitele obținute. De la proiecte ușoare și până la proiecte foarte complexe e cale scurtă dacă știți să munciți eficient, să controlați timpul, să dobândiți competențe noi și apreciere. 


5. Angajații din domeniul IT au multe oportunități.  
Programarea este o profesie actuală, cu o mare popularitate, iar acest lucru a dus la crearea unei curse între profesioniști. Învingătorii devin tot timpul cei care prind oportunitățile și investesc în cunoștințe noi. Însușirea unui limbaj de programare a devenit mult mai ușoară în prezent. Astfel, fiind deja angajat sau abia pășind în lumea tehnologiilor informaționale, aveți acces la cursuri online, tutorialele video și materiale didactice, care sunt disponibile pe internet. 


Pentru că programatorii muncesc foarte mult în fața calculatorului, marile companii de IT au grijă de sănătatea și satisfacția angajaților lor, astfel încât le oferă gratuit gustări, băuturi răcoritoare și timp liber pentru recreere. Dese ori, angajaților li se organizează călătorii, evenimente de perfecționare și activități de team building. Sună bine, nu-i așa? Pe final vă spunem un secret - cu cât sunteți un programator mai bun, cu atât mai bună va fi compania în care veți activa și care vă va oferi și mai multe oportunități!


Trendurile din domeniul programării, salariile mari și aprecierea sunt foarte atractive. Totuși, pentru a deveni un programator de top și să vă puteți bucura de aceste lucruri e necesar să obțineți aptitudini superioare, iar acest lucru este posibil datorită mediului în care lucrați și a seriozității cu care vă tratați munca. Programarea este doar una dintre meseriile moderne care necesită experiență dacă vreți să deveniți un expert model. Medicii, arhitecții, economiștii, designerii și mulți alți specialiști se perfecționează în munca lor toată viața, la fel și programatorii.