logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

Aplicațiile mobile – cele mai interesante statistici despre utilizarea lor


Te-ai gândit vreodată, cum ar arăta viața ta fără aplicații mobile? Greu de spus, dat fiind faptul că folosim telefonul mobil aproape oriunde: acasă, la serviciu, în călătorii. Ele ne ajută să ne organizăm mai ușor timpul, să socializăm, să ne informăm și chiar să monitorizăm sănătatea ori alte procese din viața de zi cu zi. Statisticile în domeniu arată că 90% din timpul petrecut pe telefon este destinat folosirii aplicațiilor mobile.

Aplicația mobilă reprezintă un program de calculator sau o aplicație software creată pentru a rula pe un dispozitiv mobil: telefon, tabletă sau smartwatch. În prezent, la nivel mondial există aproximativ 3 miliarde de utilizatori de telefoane smart. Iar, utilizatori de tablete sunt aproape 1,5 miliarde. Asta înseamnă că industria aplicațiilor mobile este în continuă dezvoltare. 

Cele mai interesante statistici privind utilizarea aplicațiilor mobile.

  • – Apple Store are în prezent peste 2.2 milioane de aplicații disponibile în timp ce Google Play are mai mult de 2.8 milioane;
  • – Un utilizator de smartphone folosește 30 de aplicații în fiecare lună;
  • – 75% dintre aplicații sunt folosite doar o dată iar apoi sunt dezinstalate;
  • – 49% dintre utilizatori deschid o aplicație de cel puțin 11 ori pe zi;
  • – 57% din conținutul digital este consumat folosind dispozitive mobile;
  • – 47% dintre cumpărăturile în domeniul retail-ului sunt plasate de pe telefon;
  • – 40% dintre știri sunt consumate tot prin intermediul telefoanelor mobile.

Statisticile globale mai arată că timpul petrecut de un utilizator pe telefon este cuprins între 2 ore și 15 ore pe zi. Pe fiecare telefon sunt instalate, în medie, de la 60 până la 90 de aplicații. Totuși, pe parcursul unei luni, 96% din timpul petrecut pe telefon se rezumă la maxim 10 aplicații.

Cele mai utilizate aplicații mobile la nivel mondial sunt: Amazon, Gmail, Facebook, Facebook Messenger, Instagram, YouTube, Google Maps, Google Search, WhatsApp. Cei mai mulți oameni descarcă aplicațiile gratuite. Iată de ce, 98% dintre veniturile globale generate de aplicațiile mobile vin din utilizarea celor gratuite.

App Store sau Google Play?
O simplă comparație între sistemele Android și iOS arată că numărul utilizatorilor de dispozitive Apple care sunt dispuși să plătească aplicații este mai mare decât în cazul celorlalte dispozitive. 

Cele mai populare categorii din App Store în dependență de numărul de descărcări sunt: Jocuri, Business, Educație, Lifestyle sau Divertisment. În cazul Google Play, topul arată cam așa: Instrumente, Comunicare, Video playere, Travel, Social Media și Productivitate.

Există o diferență mare între numărul de descărcări din Google Play și App Store, acest lucru este determinat și de numărul mare de dispozitive Android în comparație cu iOS. Mai mult, strictețea impusă de Apple, face ca un număr mult mai mic de aplicații să ajungă în Store, lucru care nu se întâmplă în cazul celor de la Google Play.