logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

Beneficiile serviciilor software și web development în Moldova


De ce serviciile software și web development în Moldova sunt necesare pentru afacerile mici și mari?
Situată în Europa de Est, între Ucraina și România, Moldova a devenit o destinație atractivă pentru companiile ce sunt în căutare de soluții IT complexe, software și web development.
Companiile IT din Moldova, creează soluții software pentru întreprinderele din întreaga lume, iar acest lucru vorbește despre punctele forte și abilitățile profesioniștilor  IT din țară.
 

1.    Profesioniști calificați
Comunitatea IT din țară este una foarte competitivă, dispunând de tehnici puternice și educaționale, ei pot oferi soluții digitale necesare transformării.
Doar cele 580 de companii IT rezidente ale Moldova IT Park își exportă în proporție de peste 80% din produsele și serviciile pe cele mai dezvoltate piețe a lumii.
Conform cercetării CEMA IDC, există aproximativ 22000 de specialiști IT, iar peste 80% sunt specialiști tehnici, inclusiv ingineri software, analiști, dezvoltatori și manageri de proiecte.
Potrivit studiul elaborat de Interntional Data Corporation (IDC), arată că companiile IT moldovenești  „contribuie la dezvoltarea unei game largi de produse interne americane și din UE în diferite domenii, cum ar fi fintech, aplicații mobile  și telecomunicații, care utilizează tehnologii Big Data, Cloud și Internetul obiectelor (IOT).
De menționat este faptul că în anul 2018 piața serviciilor IT a ajuns la 154,4 milioane de dolari, iar până în anul 2024 ar urma să crească până la 262,26 milioane de dolari, arată datele studiului „Moldovan IT Players Priming for Worldwide Presence”.
 

2.    Software development calitativ și prețurile competitive
Potrivit unui studiu realizat de GoalEurope privind outsourcing-ul și servicii de web development, s-a demonstrat că Republica Moldova este o destinație atractivă din punct de vedere profesional pentru companiile care se află în zone geografice cu costuri operaționale și salarizare înaltă.
Comparativ cu Ucraina sau Belarus, unde outsourcing-ul este extrem de solicitat, Moldova rămâne a păstra o poziție mai bună din punct de vedere al raportului cost-beneficiu.
Externalizarea proiectelor de software sau de web development în Moldova, creează oportunități valoroase de colaborare prin asigurarea accesului la cele mai complexe tehnologii, forțe de muncă înalt calificate și la prețuri rezonabile și competitive, care vă vor ajuta să gestionați mai bine costurile să vă optimizați strategia de afaceri și să adoptați noi business planuri care vă vor asigura o creștere eficace pe piață.
 

3.    Afinitate culturală, competență lingvistică și destinație accesibilă
Moldova este cunoscută pentru calificarea tehnică a forței sale de muncă, ce se definește printr-o mentalitate europeană, afinitate culturală și o puternică competență lingvistică. 
De asemenea este un fapt bine cunoscut că lucrătorii multilingvi reprezintă un atu puternic al pieței moldovenești. Bilingvii nativi sunt predispuși să învețe noi limbi, și în afară de limba română și rusă, cei mai mulți angajați vorbesc cel puțin încă o limbă străină - de obicei, engleză, franceză, sau germană.
Din punct de vedere a amplasării geografice este poziționată la doar 3 ore distanță de toate principalele centre europene, cu zboruri directe „spre” și „dinspre” Frankfurt, Viena, Munchen, Roma, Milano, Paris, Londra, Moscova și alte destinații datorită cărora călătoritul devine mai accesibil și practic.
Moldova este,de asemenea, o destinație atractivă pentru outsourcing, datorită culturii sale profesionale și etice, care este compatibilă atât cu Europa de Vest, cât și cu Comunitatea Statelor Independente la nord și la est.


Astazi, se pune un accent puternic pe educație în întreaga industrie IT, care se reflectă în platformele de educație online sponsorizate de companii și în programele de stagiu puternice menite să alinieze competențele studenților la realitățile pieței.
 

Sursa studiului: https://mei.gov.md/sites/default/files/idc_-_moldova_it_players_priming_for_worldwide_presence.pdf