logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

Ce reprezintă CMS-ul și ce rol joacă pe site-urile web


Site-urile web au evoluat foarte mult în ultimii ani atât la nivel de programare, design, optimizare SEO și operare, cât și la capitolul administrării conținutului. Iar, pentru a ușura activitatea programatorilor și a utilizatorilor site-urilor se pune tot mai mult accent pe CMS-uri numite și sisteme de administrare a conținutului sau Content Management System. În prezent, la nivel global sunt aproximativ 2 miliarde de site-uri online. Jumătate dintre acestea fiind create în baza unui CMS. 

CMS-ul reprezintă un sistem software elaborat pentru crearea site-urilor și gestionarea acestora în cel mai ușor și intuitiv mod. Această platformă se aseamănă cu portalurile și blogurile, dar este mult mai complexă, având standard peste 5200 de fișiere, și este creată de obicei în php, având în spate o bază de date MySQL. 

Spre deosebire de un site static creat în HTML, cel creat în baza CMS este mai ușor de administrat pentru utilizatori. La editarea unei pagini sau a unui articol va apărea în browser, o fereastră asemănătoare unui editor de text cum este Word, unde poate fi introdus și formatat orice text sau imagine și se pot seta o mulțime de parametri.  Atunci când se salvează, conținutul este publicat direct pe website. CMS-ul permite instalarea sau conectarea diferitor extensii ce oferă funcționalități suplimentare, cum ar fi forumuri, galerii, evenimente, portofolii, newsletter-e și alte secțiuni dinamice ale site-ului.

În CMS poate lucra online o întreagă echipă. Scopul principal fiind reducerea sau eliminarea programatorilor la editarea și administrarea site-urilor. Un avantaj important al CMS-ului e că poate fi accesat de pe orice dispozitiv și permite gestionarea directă a tuturor caracteristicilor site-ului oricând și de oriunde. Acesta poate fi accesat printr-un panou de control folosind un nume de utilizator și parola. De asemenea, sunt disponibile teme și template-uri predefinite care ajută la crearea unui aspect personalizat al site-ului.

Cele mai populare CMS-uri gratuite

În prezent există o mulțime de platforme de acest fel, dar unele din ele sunt cele mai folosite și cunoscute în întreaga lume. Iată care sunt cele gratuite:

WordPress – este considerat cel mai bun sistem pentru gestionarea conținutului de pe web și este cel mai folosit la nivel global. Un site web poate fi ușor creat prin intermediul acestei platforme, care este intuitivă, pune la dispoziție o varietate mare de teme, mii de extensii, suport larg și ușurință în utilizare. Totuși, popularitatea vine la pachet și cu unele dezavantaje: interesul crescut al hackerilor; securitate îndoielnică; există prea multe site-uri de același fel cu structură șablon și teme; pentru o mai bună optimizare, proiectarea site-ului tot trebuie optimizată. 

Joomla! - este un CMS Open Source, scris în PHP, destinat publicării de conținut pe internet prin intermediul bazelor de date SQL. Joomla! este dotat cu caracteristici complexe de personalizare, foarte puternic și deschis la SEO. Acesta prezintă funcționalități precum cache-ingul paginilor pentru îmbunătățirea performanțelor, RSS, bloguri, sondaje, căutare web, localizare internațională. Totuși  avem și aici unele dezavantaje: este mult mai greoi în managementul conținutului, și are mult mai multe fișiere pentru a compune nucleul de Joomla!. Astfel, fiind mai puțin popular comparativ cu cel mai rapid și intuitiv CMS – WordPress.

Drupal – În ceea ce privește administrarea sistemului este mai complicat decât WordPress și Jomla, dar se evidențiază printr-o flexibilitate deosebită. Prin intermediul acestei platforme pot fi create site-uri care să se potrivească oricărei nevoi și oricărui domeniu.

Există și trei sisteme de gestionare a conținutului cu plată foarte populare: 1C-Bitrix – este cel mai bine folosit pentru proiecte de afaceri și magazine online complexe integrate cu 1C. NetCat – un sistem software rapid și nepretențios prin intermediul căruia pot fi create site-uri de orice fel, dar nu este foarte potrivit pentru crearea magazinelor online. UMI. CMS – Sistemul are o documentație bine gândită și un panou de control ușor de utilizat.

Un CMS bun trebuie să îndeplinească 2 cerințe: să fie ușor de folosit și cât mai flexibil – permițând o administrare ușoară a site-ului; să fie accesibil de implementat – astfel încât costurile de implementare să nu necesite în timp cheltuieli financiare sporite din partea clientului.