logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

Ce reprezintă testarea software – QA


Știai că telefonul tău, tableta sau calculatorul, au fost testate de sute de ori înainte să ajungă la tine? Dezvoltarea noilor programe IT a determinat pregătirea unor specialiști, necunoscuți anterior. În spatele realizării noilor sisteme, aplicații sau dispozitive stau creatorii și dezvoltatorii proiectului. Dar, puțini cunosc că un rol foarte important în acest proces îl are tester-ul QA.
 

Testerii se numesc oficial Quality Assurance Engineer, ceea ce în termenii noștri înseamnă Inginer de Asigurare a Calității. Cu siguranță, intuiți deja cu ce se ocupă acești specialiști.
 

Înainte de a fi lansate pe piață, tehnologiile și dispozitivele sunt testate în timpul realizării lor, dar și după finalizarea procesului, astfel încât eficiența lor să fie dovedită 100%. Pentru că e în trend și oferă foarte multe posibilități, foarte mulți IT-ști își doresc să devină testeri. În plus, salariile în acest domeniu sunt foarte atractive.
 

Testarea software – QA – reprezintă procesul de experimentare a sistemului informatic în scopul determinării calității acestuia. Astfel, se verifică dacă nu apar erori sau dacă acesta îndeplinește toate cerințele pentru a fi utilizat, ce beneficii oferă, dar și ce riscuri pot apărea în urma lansării pe piață. Gradul de pregătire și profesionalismul oamenilor care fac testarea, determină și calitatea produselor finale.
 

Ce face un tester software?

  • ▪️ Scrie și execută scenarii de test;
  • ▪️ Raportează defectele/erorile găsite;
  • ▪️ Raportează progresul/evoluția testării;
  • ▪️ Analizează rezultatele testelor;
  • ▪️ Dezvoltă teste și planuri de test;
  • ▪️ Ajută programatorii să înlăture defectele dispozitivului testat;
     

Acestea sunt doar câteva dintre responsabilitățile de bază ale unui tester QA, la care se pot adăuga sau exclude unele poziții în dependență de gradul de senioritate al testerului.
 

Orientarea carierei spre zona software este, deci, foarte avantajoasă. Specialiștii din acest domeniu au ocazia să încerce primii dispozitivele și programele la care utilizatorii nu pot avea acces, au nenumărate posibilități de dezvoltare și li se asigură un proces continu de învățare.