logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

Ce reprezintă un API


Probabil că ați auzit destul de des termenul „API”. 
Sistemul de operare, browserul web și actualizările de aplicații anunță deseori API-uri noi pentru dezvoltatori. Dar ce este un API?

 

API sau Application Programing Interface, enumeră o grămadă de operații pe care dezvoltatorii le pot utiliza, împreună cu o descriere a ceea ce fac. Dezvoltatorul nu trebuie neapărat să știe cum, de exemplu, un sistem de operare construiește și prezintă o casetă de dialog „Salvați ca”. Trebuie doar să știe că este disponibil pentru utilizare în aplicația lor.
API-urile reprezintă interfețe de programare a aplicațiilor, acestea sunt blocuri software care permit ca două aplicații să comunice între ele. Ori de câte ori folosiți o aplicație precum Facebook, trimiteți un mesaj direct sau verificați vremea pe SmartPhone, utilizați un API.
Un API constă de obicei dintr-un set de rutine, protocoale și instrumente utilizate în construirea aplicațiilor software. Pe scurt, un API specifică modul în care software-ul trebuie integrat și modul în care acel software funcționează împreună. În plus, API-urile sunt utilizate ca componente ale interfeței grafice a utilizatorului (GUI). API-urile bune facilitează dezvoltarea unui program, oferind elemente de construcție gata făcute. Un programator așează apoi blocurile de bază și alimentează API-urile cu date din program. El lasă programul să colecteze datele pe care API-urile le returnează pentru procesare ulterioară.

 


Tipuri de API-uri
Sunt mai multe tipuri de API în funcție de sistemul care le implementează. Există API-uri pentru sisteme de operare, aplicații software sau aplicații web.

  1. API-uri deschise: aceste tipuri de API-uri sunt disponibile public pentru a fi utilizate ca API-urile OAuth de la Google. De asemenea, nu a dat nicio restricție pentru a le utiliza. Deci, ele sunt cunoscute și ca API-uri publice.
  2. API-uri partenere: drepturi sau licențe specifice pentru a accesa acest tip de API, deoarece acestea nu sunt disponibile publicului.
  3. API-uri interne : interne sau private. Aceste API-uri sunt dezvoltate de companii pentru a le utiliza în sistemele lor interne. Vă ajută să sporiți productivitatea echipelor dvs.

 

API-urile sunt vitale pentru comunicare și le veți găsi peste tot, cum ar fi Twitter API, Flickr API și Maps API. Pentru a lua un exemplu ușor de înțeles despre cât de importante sunt acestea, imaginați-vă dacă nu ați putea copia și lipi din notepad în Google Chrome și ați fi trebuit să reintroduceți manual textul; un API face ca acest lucru să se întâmple fără a pierde timp la rescrierea textului.

 

Majoritatea mediilor de operare oferă API-uri, la fel ca majoritatea site-urilor web mari în zilele noastre. Aceste API-uri sunt furnizate pentru a facilita dezvoltatorilor să-și conecteze propriul software la sistemul de operare sau la site-ul web. De exemplu, API-ul Amazon este utilizat de dezvoltatori pentru a crea fronturi de magazine online specializate în scopuri de comerț electronic.
API-urile sunt folosite pentru tot felul de alte motive. De exemplu, dacă ați văzut vreodată un obiect Google Maps încorporat pe un site Web, acel site utilizează API-ul Google Maps pentru a încorpora această hartă. Google expune API-uri că acesta pentru dezvoltatorii web, care apoi pot utiliza API-urile pentru a construi obiecte complexe chiar pe site-ul lor. Dacă astfel de API-uri nu există, dezvoltatorii ar putea să-și creeze propriile hărți și să furnizeze propriile date de hartă doar pentru a pune o mică hartă interactivă pe un site web.

Și pentru că este un API, Google poate controla accesul la Google Maps pe site-uri web ale unor terțe părți, asigurându-le că o utilizează într-un mod coerent, în loc să încerce să o încorporeze într-un cadru în care să afișeze, de exemplu, site-ul Google Maps.