Probabil că ați auzit destul de des termenul „API”.
Sistemul de operare, browserul web și actualizările de aplicații anunță deseori API-uri noi pentru dezvoltatori. Dar ce este un API?
API sau Application Programing Interface, enumeră o grămadă de operații pe care dezvoltatorii le pot utiliza, împreună cu o descriere a ceea ce fac. Dezvoltatorul nu trebuie neapărat să știe cum, de exemplu, un sistem de operare construiește și prezintă o casetă de dialog „Salvați ca”. Trebuie doar să știe că este disponibil pentru utilizare în aplicația lor.
API-urile reprezintă interfețe de programare a aplicațiilor, acestea sunt blocuri software care permit ca două aplicații să comunice între ele. Ori de câte ori folosiți o aplicație precum Facebook, trimiteți un mesaj direct sau verificați vremea pe SmartPhone, utilizați un API.
Un API constă de obicei dintr-un set de rutine, protocoale și instrumente utilizate în construirea aplicațiilor software. Pe scurt, un API specifică modul în care software-ul trebuie integrat și modul în care acel software funcționează împreună. În plus, API-urile sunt utilizate ca componente ale interfeței grafice a utilizatorului (GUI). API-urile bune facilitează dezvoltarea unui program, oferind elemente de construcție gata făcute. Un programator așează apoi blocurile de bază și alimentează API-urile cu date din program. El lasă programul să colecteze datele pe care API-urile le returnează pentru procesare ulterioară.
Tipuri de API-uri
Sunt mai multe tipuri de API în funcție de sistemul care le implementează. Există API-uri pentru sisteme de operare, aplicații software sau aplicații web.
API-urile sunt vitale pentru comunicare și le veți găsi peste tot, cum ar fi Twitter API, Flickr API și Maps API. Pentru a lua un exemplu ușor de înțeles despre cât de importante sunt acestea, imaginați-vă dacă nu ați putea copia și lipi din notepad în Google Chrome și ați fi trebuit să reintroduceți manual textul; un API face ca acest lucru să se întâmple fără a pierde timp la rescrierea textului.
Majoritatea mediilor de operare oferă API-uri, la fel ca majoritatea site-urilor web mari în zilele noastre. Aceste API-uri sunt furnizate pentru a facilita dezvoltatorilor să-și conecteze propriul software la sistemul de operare sau la site-ul web. De exemplu, API-ul Amazon este utilizat de dezvoltatori pentru a crea fronturi de magazine online specializate în scopuri de comerț electronic.
API-urile sunt folosite pentru tot felul de alte motive. De exemplu, dacă ați văzut vreodată un obiect Google Maps încorporat pe un site Web, acel site utilizează API-ul Google Maps pentru a încorpora această hartă. Google expune API-uri că acesta pentru dezvoltatorii web, care apoi pot utiliza API-urile pentru a construi obiecte complexe chiar pe site-ul lor. Dacă astfel de API-uri nu există, dezvoltatorii ar putea să-și creeze propriile hărți și să furnizeze propriile date de hartă doar pentru a pune o mică hartă interactivă pe un site web.
Și pentru că este un API, Google poate controla accesul la Google Maps pe site-uri web ale unor terțe părți, asigurându-le că o utilizează într-un mod coerent, în loc să încerce să o încorporeze într-un cadru în care să afișeze, de exemplu, site-ul Google Maps.