logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

Cele mai căutate și bine plătite joburi din IT în Republica Moldova


Dacă, până nu demult, majoritatea copiilor care erau întrebați ce vor să devină când vor crește mari – răspundeau că vor să fie polițiști, pompieri, șoferi sau medici – astăzi lucrurile s-au schimbat! Copiii sunt tot mai mult pasionați de robotică, jocuri video, aplicații mobile și programare, ajungând să cunoască aceste domenii chiar și de la șapte ani. Interesul lor se datorează atât mediului în care se dezvoltă, fiind controlat aproape în totalitate de tehnologiile informaționale, cât și posibilităților de a crea lucruri uimitoare cu propria lor minte. În plus, știm cu toții, că a fi un programator bun în zilele noastre înseamnă să fii apreciat și așteptat cu brațele deschise în orice companie. 


Deci, dacă jobul tău actual nu-ți mai aduce satisfacție și nu ești mulțumit de statutul tău financiar – schimbă direcția și devino programator. Pentru asta poți urma unul sau mai multe cursuri de specialitate astfel încât să poți scrie cod cu ochii închiși. Specialiștii IT din Republica Moldova, care cunosc limbajele de programare, știu cum funcționează un calculator și sunt dispuși să învețe, pot obține joburi cu salarii foarte bune. 

Ca imagine de ansamblu, vă spunem că la data de 26 August 2021, pe platforma de recrutare delucru.md, sunt înregistrate 772 de oferte de muncă în domeniul IT și Telecomunicații. Cei mai mulți dintre specialiști sunt așteptați în companiile din Chișinău precum Endava, STEP IT Academy Moldova, Crunchyroll, Muume AG, Unifun și altele. Cele mai multe joburi se oferă în regim full time, iar salariile variază între 10.000 de lei și 72.000 de lei.

De exemplu, pentru suplinirea poziției Java / Scala Data Engineer, compania oneest oferă un salariu de 72.000 de lei, pentru Lead .NET Developer compania Muume AG oferă un salaiu de 65.000 de lei, iar unui PHP Developer compania Casinoz îi oferă 60.000 de lei.

Cele mai multe joburi vacante pentru programatori înregistrate pe platforma delucru.md sunt: Java Developer, Front-End Developer, Software Engineer, Web Designer, Programator Back-End, IT Project Manager, SQL Developer, Programator 1C, Data Analyst și altele. 
Că sunt la mare căutare, ați înțeles deja, dar cu ce se ocupă de fapt speialiștii care stăpânesc aceste domenii? Vă explicăm noi pe scurt!

Java Developer – este omul care scrie linii de cod, face analize de software, administrează și dezvoltă aplicațiile Java și Java EE, are grijă ca designul să răspundă necesităților companiei. Java este unul dintre cele mai utilizate limbaje de programare, mai ales când vorbim de modernizarea aplicațiilor. 


Front-End Developer – implementează diverse web designuri cu ajutorul limbajelor de programare. Deci, tot ce vezi pe un site ține de partea de front end development: așezarea în pagină, meniurile prin care navighezi – toate au fost dezvoltate de către un Front-End Developer.


Software Engineer – este persoana responsabilă de dezvoltarea programelor de calculator și a sistemelor de operare. Software Engineers sunt cei care gândesc și dezvoltă programe pentru a fi folosite ușor și eficient – procesoare de text, jocuri și aplicații web sau de mobil.


Web Designer – este responsabil de realizarea site-urilor web pornind de la conceperea structurii, a funcționalităților și interfeței grafice și finisând cu programarea web și plasarea conținutului – imagini, texte, fișiere și alte elemente.


Programator Back-End – este omul care se ocupă de baza de date: crearea, citirea, actualizarea și ștergerea datelor – operațiuni denumite CRUD (create, read, update, delete). Mai mul, un programator back-end trebuie să cunoască și baza front-end (HTML și CSS). 


IT Project Manager – are responsabilitatea de a planifica şi executa orice proiect IT – modernizarea software-ului, industria de construcţii, designul, producţia şi altele. Este persoana care planifică resursele, determină perioada de realizare, stabilește bugetul unui proiect, analizează riscurile și gestionează comunicarea în echipă.


SQL Developer – este persoana responsabilă de dezvoltarea, crearea și întreținerea bazelor de date. Altfel spus, realizează designul tabelelor și al structurilor care alcătuiesc o bază de date, scrie cod SQL pentru integrarea altor aplicații, creează triggere folosite în automatizare și supraveghează securitatea bazelor de date.


Data Analyst – se ocupă de adunarea, procesarea și analizarea statistică a datelor din cadrul unei companii. În prezent, analiștii de date pot să folosească SQL pentru a obține mai multe informații din baze de date. Ei creează tablouri de bord, dezvoltă și mențin legăturile dintre diverse baze de date și sistemele departamentelor din cadrul unei companii, utilizând limbaje de programare și software-uri de Business Intelligence.