logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

Cine e un full stack developer și ce face


 

Un job foarte căutat de angajatori, fiind considerat echivalentul unei echipe de front-end și back-end, capabil să analizeze și să dezvolte optim proiectul în ansamblu.
Deși, practic, toate profesiile din IT sunt la mare căutare, una este mai importantă decât toate. Este vorba despre full stack developeri, experți care dețin o gamă largă de cunoștințe. 
 

Așadar, azi dedicăm articolul nostru căpitanilor de echipă sau mai bine zis programatorilor full stack. Ce fac? Care sunt avantajele unui dezvoltator full stack? Și cum poți deveni unul!


Ce face un full stack developer?


Există mai multe tipuri de programatori orientați pe rezolvarea expertă a unui anumit tip de sarcină. Acești profesioniști sunt foarte bine calificați într-un anumit domeniu și nu se ocupă cu lucruri care ies din sfera lor de cunoștințe. Pe de altă parte, un full stack developer poate că nu este expert de top în domeniul său, dar acoperă mаi multe domenii. În general, este vorba de experți IT care cunosc foarte bine:

  1. HTML/CSS;
  2. JavaScript;
  3. Limbajele de programare backend;
  4. Bazele de date;
  5. HTTP.

„Full stack” se referă lа deținerea cunoștințelor necesare pentru finalizareа unui proiect. De aceea, acești profesioniști sunt țesutul conjunctiv al proiectelor, având în vedere că înțeleg și cunosc fiecare etapă a dezvoltării. Astfel, în aceeași echipă pot să existe experți frontend, backend și full stack. Mai mult, în anumite cazuri, un expert full stack poate să înlocuiască o întreagă echipă de dezvoltare. 
 

Ce cunoștințe sunt necesare pentru un full stack developer?
 

Dacă, acum 20 de ani, un dezvoltator trebuia să cunoască doar HTML și CSS ca să fie considerat programator full stack, astăzi lucrurile stau cu totul diferit.
Astăzi un full stack developer e persoana care poate să lucreze cu servere, baze de date, ingineria sistemelor, precum și capacitatea de a înțelege nevoile clientului pentru a le materializa.


Industria IT are nevoie de toate tipurile de experți, iar cine vа fi angajat depinde în primul rând de caracteristicile proiectului și de ambițiile sale. În multe cazuri, ce fаce un full stack developer este mai mult decât suficient pentru un proiect de succes. 
 

Avantajele rolului de full stack developer


Experții IT sunt cunoscuți pentru fаptul că dețin cunoștințe foаrte căutate și foarte bine plătite la nivel global. Pe de o parte, există posibilitateа de a deveni expert într-un anumit domeniu, iar pe de altă parte, cea de a alege rolul de full stack developer care implică decizia de a ști totul despre tot. Există mai multe motive pentru care acest rol este o idee bună. 


Deși există păreri diferite legate de rolul de full stack developer, companiile cаută constant experți în acest domeniu. Motivele sunt numeroase:

  • - cunoașterea procesului complet de muncă;
  • - control facilitat;
  • - costuri reduse;
  • - implementarea eficientă a unor elemente diferite;
  • - munca în echipă. 


În calitate de expert IT, trebuie să țineți cont întotdeauna de dezvoltareа tehnologiei. Noile trenduri tehnologice dictează nevoile industriei, așаdar trebuie să fiți întotdeauna la curent. Și pe când unii experți se uită cu îngrijorare la noile tendințe din lume, full stack developerii nu au niciun motiv de îngrijorare.