logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

Code for Moldova - prima asociație civic-tech din Republica Moldova care oferă soluții IT prin voluntariat


Cea mai nouă formulă prin care domeniul tehnic/ digital vine să rezolve probleme din domeniul civic/ social a fost lansată și în Republica Moldova. În luna martie 2020, Mihaela Țaranu și Ion Moșnoi au pus bazele “Code for Moldova” - prima asociație civic-tech din Republica Moldova care oferă soluții IT pe bază de voluntariat. Altfel spus, Code for Moldova crează soft-uri și platforme digitale care vin să rezolve probleme sociale și care pot fi utilizate gratuit de către comunitate. 
 

Pentru a afla ce reprezintă și cu ce se ocupă Code for Moldova și de ce țara noastră are nevoie de o astfel de asociație, am discutat cu Nicolae Leontiev, Manager Relații Publice și Comunicare în cadrul Code for Moldova. 
 

„Sectorul IT este destul de puternic chiar și în Republica Moldova. Astfel, dacă o soluție IT rezolvă o problemă, de exemplu într-un spital sau o școală, ea poate fi ușor scalată la nivel național. În plus, Moldova cu siguranță are nevoie de digitalizare.
 

Digitalizarea Moldovei presupune adaptarea la situația actuală globală, când totul devine digital, și colaborarea cu sectorul IT pentru a rezolva problemele existente. Acest proces este unul de lungă durată și poate fi realizat prin efortul comun al organizațiilor/ instituțiilor, publice și private, și a tuturor actorilor care au putere de decizie.
 

Scopul nostru este crearea soluțiilor digitale pro-bono pentru a sprijini comunitatea și instituțiile de stat din Moldova în diverse domenii: medicină, educație, transparența guvernării, e-servicii, mobilitate și altele. 
 

Activitatea Code for Moldova este structurată în trei etape: 
 

Selectarea problemei – este etapa la care analizăm problemele sociale și găsim soluții. La început alegem unul sau mai multe domenii de cercetare, cum ar fi Educația. Apoi, cercetăm domeniul pentru a înțelege mai bine ce reprezintă și care sunt părțile interesate. În cazul dat, împărțim domeniul Educației în părți mai mici: studii preșcolare, studii medii liceale, studii superioare. Identificăm organizațiile, instituțiile și grupurile de persoane care sunt implicate direct în aceste procese: profesori, ONG-uri, administrația instituțiilor de stat, părinți, antreprenori, absolvenți.
 

Cercetarea problemei – este realizată atât prin metode cantitative: chestionare, date statistice, sondaje, cât și prin metode calitative: interviuri, focus grupuri, analiză documentară și rapoarte pe tema cercetată. Tot la această etapă se realizează și cercetarea experienței utilizatorului (UX) și a soluțiilor tech existente în alte țări. Astfel, ne dăm seama cum am putea rezolva problema prin soluții tehnice. La final, avem câte o fișă completă pentru fiecare problemă identificată și o idee clară despre cum am putea rezolva acea problemă prin soluții digitale. Incubăm și prototipăm soluțiile și le testăm cu utilizatori reali pentru a ne asigura că rezolvă problema urmărită și că vor avea impactul real scontat. 
 

Implementarea – prezentăm toate aceste soluții pe o platformă unică, acolo unde publicul larg le poate vedea și analiza. De aici există trei posibilități: dezvoltăm noi soluția; o companie decide să dezvolte una dintre soluțiile pro-bono; o fundație sau un furnizor de granturi se oferă să susțină logistic și financiar dezvoltarea unei soluții identificate pentru un alt ONG. 
 

În cazul în care dezvoltăm noi soluția, comunitatea de voluntari Code for Moldova construiește și întreține infrastructura necesară pentru dezvoltarea acestor aplicații și totodată lucrează la transformarea prototipurilor în aplicații reale. Developerii care se alătură echipei de voluntari Code for Moldova pot lucra online, cu ajutorul Slack-ului și al repository-urilor de pe GitHub, rezolvând taskurile listate în repository-urile noastre publice. Cei care preferă să lucreze alături de echipele noastre tech în timp real, într-o locație fizică, pot să se alăture Hack Day-urilor – evenimente organizate de Code for Moldova în Chișinău în cadrul cărora specialiștii IT se cunosc și muncesc împreună. 
 
În prezent suntem focusați pe domeniul Educație și anume Ghidarea în carieră, până pe 31 mai. Următoarea jumătate de an ne vom axa pe domeniul Mediu.”

Soluțiile deja implementate de către asociația Code for Moldova sunt: ajut.md, voluntar.md, info.c19.md, votdiaspora.md.

Tinerii specialiști din domeniul IT, care doresc să facă parte din echipa Code for Moldova pot completa formularul de înregistrare: 
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnz0Mu9Z4oWbWRDqZqSXFNzr9KPREf-2VvHvUTQfg6PopNwQ/viewform.
Mai multe detalii despre activitatea asociației vedeți pe site: https://code4.md/get-involved. Tot aici găsiți informații utile, care v-ar putea determina să participați și voi la digitalizarea Moldovei.