logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

Cum și de ce trebuie să ștergem memoria cache


Memoria este un element central al tuturor sistemelor informatice. În timp ce unele tipuri de memorie sunt destinate sarcinilor pe termen scurt, altele păstrează și stochează datele pentru un termen îndelungat, însă absolut toate sunt esențiale pentru funcționarea software-ului și a hardware-ului.


Una dintre aceste tipuri de memorie temporară este și cea cache. Deși termenul de „memorie” este, de obicei, asociat cu stocarea informațiilor, există componente de memorie care funcționează dincolo de această misiune și fac mai mult decât atât. Codarea și recuperarea datelor, de exemplu, sunt două dintre numeroasele caracteristici și scopuri pe care le are memoria cache.


Ce este un cache?
Caching-ul, așa cum este cunoscut în lumea calculatoarelor, permite aplicațiilor precum browserele, jocurile și serviciile de streaming să stocheze fișiere temporare considerate relevante pentru a parcurge rapid timpul de încărcare și experiența generală. YouTube, Spotify, Google News și o mulțime de alte aplicații salvează informații sub formă de date în cache. Aceasta poate fi miniaturi video, istoricul căutării sau fragmente de videoclipuri stocate temporar pentru a minimiza redundanța de a fi nevoit să ceară utilizatorului introducerea sau extragerea informațiilor de pe internet frecvent.
Cache-ul poate economisi mult timp, deoarece calitatea și viteza internetului nu sunt aceleași peste tot. Dar, în mod ironic, atunci când aplicațiile descarcă o mulțime de date pe telefonul tău, asta în cele din urmă îl încetinește, mai ales când există o cantitate minimă de stocare.


Când trebuie să ștergi memoria cache?
Ștergerea memoriei cache este întotdeauna destinată a fi o soluție temporară, deoarece fiecare aplicație pe care o utilizați va începe să populeze spațiul de stocare cu fișiere după ce îl ștergeți. În ciuda beneficiilor sale, curățarea ei prea des poate deveni o activitate inutilă, deoarece învinge scopul îmbunătățirii timpului de încărcare. Astfel, este recomandabil să ștergeți memoria cache numai atunci când este esențial, în loc să o faceți în rutină zilnică.


Tipurile de cache
Memoria cache este definită ca fiind rapidă și, în același timp, costisitoare. În general, aceasta este clasificată pe niveluri care descriu apropierea și accesibilitatea acesteia la microprocesor. Astfel, există trei niveluri generale de memorie cache:


Memoria cache L1 sau memoria cache principală – este extrem de rapidă, dar relativ mică, dacă se pune problema spațiului de stocare. Aceasta este, de obicei, încorporată în cipul procesorului și poate fi recunoscută drept memorie cache a acestuia.


Memoria cache L2 sau memoria cache secundară – poate fi încorporată și ea sau poate fi un cip sau un coprocesor separat. În acest caz, va avea o magistrală de sistem alternativ de mare viteză, care conectează memoria cache și procesorul. În acest fel, te vei asigura ca nu va fi încetinit traficul pe magistrala principală a sistemului, datorită faptului că este realizată conexiunea.


Memoria cache L3 – este o memorie specializată pentru dezvoltarea și îmbunătățirea performanțelor L1 și L2. Acestea două pot fi semnificativ mai rapide decât L3, deși aceasta este, de obicei, dotată cu viteza dublă DRAM.

 

Memoria cache, numită și „memoria CPU”, este o memorie statică esențială pentru orice device, indiferent de natura lui. Utilizarea acesteia este resimțită de catre computer, datorită faptului ca CPU poate accesa mult mai rapid informațiile de care are nevoie, iar, astfel, funcționează în norme potrivite.
Cache este importantă datorită faptului ca îmbunătățește eficiența recuperării datelor. Aceasta stochează instrucțiunile și datele programelor care sunt utilizate în mod frecvent, iar în acest fel, informațiile de care are nevoie procesorul sunt la îndemână. Procesorul computerului poate accesa aceste informații într-un mod mai rapid din cache decât din memoria principală.