logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

Front-end, back-end și diferența dintre ele


Atunci când dezvoltăm site-uri, munca noastră se împarte, în general, în două mari lumi de programare: Front-end development și Back-end development.

În continuare ne-am gândit să îți explicăm cine este și ce face un front-end sau back-end developer, ce tehnologii trebuie să cunoască fiecare dintrei ei și care este diferența dintre roluri.


Front-end development - activitatea de programare a acelei părți a site-ului pe care o văd numai vizitatorii unui website.
Practic, un programator web de front end este responsabil de elementele de conținut ale site-ului să fie clare, vizibile și la locul potrivit. În unele cazuri, aceștia au și abilități de content writing, creând în același timp și conținutul site-ului. 
Programatorii front-end se asigură că toate culorile site-ului sunt potrivite, mai ales cele care conțin text, culorile de fundal și titlurile. Cei mai buni programatori front-end au și cunoștințe de design, putând astfel să modifice diverse aspecte pe parcurs. 
Nu în ultimul rând, se asigură că toate linkurile sunt formatate corect, că toate butoanele funcționează corect și că site-ul este funcțional și arată bine. De multe ori, tot ei sunt responsabili și de designul versiunii de mobil a site-ului, dar și de funcționarea acestuia pe toate tipurile de browser. 
Programatori front-end folosesc în principal următoarele trei limbaje de coding pentru dezvoltarea site-urilor web și a aplicațiilor: HTML, CSS, JavaScript
Codul scris de programatorul front-end rulează în interiorul browserului folosit de utilizator. Privește lucrurile în felul următor: un programator back-end este ca un inginer care proiectează sistemul pentru ca un oraș să poată funcționa (electricitate, apă, canalizare etc), în timp ce un programator front-end este ca un designer care aranjează străzile și se asigură că totul este conectat corect pentru ca oamenii să poată trăi 


Back-end development  activitatea de programare a acelei părți a site-ului care permite managementul conținutului.
Partea de back-end development este responsabilă de gestionarea tuturor informațiilor și structurilor pe care vizitatorul obișnuit nu le poate vedea în browserul lui: tot ce ține de baze de date, server și aplicația de interfață. Mai simplu explicat, un programator specializat pe back-end development trebuie să răspundă la următoarele întrebări: Cum urcăm paginile și textele pe un website? Cum gestionăm informațiile de pe un magazin online? Cum putem să administrăm site-ul nostru?
Programatorii responsabili de back-end development sunt experți în limbajele PHP, Ruby, Python etc. și construiesc ceea ce front-end developerii nu pot: website-uri dinamice. Un front-end developer poate construi un site fără back-end development, însă website-ul său va fi static, va afișa mereu aceeași informație ce nu va putea fi modificată decât dacă se schimbă tot design-ul.
Website-urile mai complexe, care implică blog, postare de articole, update de produse, interacțiune cu utilizatorii, au nevoie de back-end development pentru a putea fi schimbate în timp real. Un website dinamic are nevoie de o interfață prin care administratorul să poată pune conținut nou zi de zi, de o bază de date și de un server care să stocheze toate aceste informații sub formă de texte, imagini, filmulețe, comentarii, profiluri de utilizatori etc. WordPress este exemplul perfect de platformă în care front-end-ul și back-end-ul lucrează cot la cot.


Dacă încă sunteți un pic nedumeriți referitor la diferențele dintre front-end development și back-end development, putem să reducem toate explicațiile la această formă: țineți minte că front-end-ul se ocupă de ceea ce vedem în browser (design, efecte, animații), iar back-end-ul – de tot ce înseamnă postare a conținutului pe site. Dacă tot nu ați prins firul, nu vă faceți griji: la Creativ Soft avem mereu răbdare să vă explicăm de ce aveți nevoie pentru a crea un website interactiv și eficient.