logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

Importanța skill-urilor soft în cadrul companiilor IT


Dacă în trecut o condiţie a reuşitei personale şi profesionale era reprezentată doar de abilităţi care vizau inteligenţa verbală şi logico-matematică, în prezent această reuşită este condiţionată şi de alte abilităţi precum cele sociale sau de inteligenţă emoţională.

Astăzi, pentru a obține un job în IT, nu sunt importante doar abilitățile tehnice, ci și cele sociale. În ultimii ani, specialiștii în recrutare acordă din ce în ce mai multă atenție abilităților precum comunicarea eficientă sau lucrul în echipă, asta pentru că doresc să atragă în companiile lor oameni care să se integreze perfect în echipe ai căror membri lucrează pe proiecte comune. Lipsa acestor abilități sociale poate determina chiar eliminarea din cursa pentru un job într-o companie de profil, chiar dacă persoana respectivă are cunoștințe tehnice superioare.
 

Ce sunt defapt skill-urile soft?

Abilităţile sociale au căpătat o importanţă în ultimii ani deoarece acestea garantează eficienţa în domeniul relaţiilor interpersonale, al comunicării, al rezolvării situaţiilor conflictuale, luării deciziilor şi multe altele.

Am reușit să alcătuim portretul unui candidat, care pe lângă competențele tehnice trebuie să dețină 5 autuuri sociale, care considerăm că sunt importante:
 

 1. Lucru în echipă
  Dacă ești sau vrei să devii programator, trebuie să știi că vor fi foarte rare, dacă nu chiar inexistente cazurile în care vei lucra singur. De obicei, pentru a crea o aplicație mobilă sau un website trebuie să fii în permanentă legătură cu alți programatori, oameni din departamentul de marketing sau graphic designeri. De aceea va trebui să știi să lucrezi în echipă, cum să te adaptezi schimbărilor, să îți respecți deadline-urile și să înțelegi care este impactul întârzierilor pentru întregul proces de dezvoltare.
   
 2. Comunicarea eficientă
  Lucrul în echipă nu poate exista fără o comunicare eficientă, așa că trebuie să înveți să pui întrebări, să afli ce se dorește de la tine, să înțelegi care e diferența dintre cerințele ce țin de partea de business și cele care țin de partea tehnică a unei aplicații, pentru ca produsul pe care tu îl oferi să fie pe măsura așteptărilor.
   
 3. Abilitatea de a învăța rapid
  Un programator bun își cunoaște limitele, știe că timpul trece, iar tehnologia se schimbă la fiecare secundă. Acum, în era digitalizării, avem acces la Internet, oricând putem citi despre ultimele noutăți din subdomeniul nostru. Dacă vă place să fiți la curent cu inovațiile și vă face plăcere să vă documetați,v-ați ales job-ul potrivit. Atunci când vă documentați, automat învățați mai rapid, cunoașteți noțiunile, și foarte posibil aveți automat nevoie de mai puțin timp pentru a întelege ce cu ce se leagă.
   
 4. Creativitatea
  Este al doilea element care începe cu litera “C” din viața unui programator. Pe locul I se află „cafeaua”. Apoi, creativitatea, ea fiind necesară fie în rezolvarea unor bug-uri sau alte provocări nemaiîntâlnite până acum de către programator.
  Poate ați auzit și din alte surse că în programare se aplică acel TOTB – Thinking Outside the Box, care înseamnă să gândești în afara cutiei, să lași la o parte obișnuita cale de a găsi soluții și să cauți pe tărâmuri neexplorate. De aici vin și ideile grozave pe care le puteți avea ca programator.
   
 5. Time- management-ul
  O mare parte din succesul unui proiect de IT ține de un time management foarte bine pus la punct din partea tuturor membrilor echipei.
  Este important să lucrați eficient și focusat pe un task, apoi este necesară o pauză, în care vă deconectați complet de calculator, urmat iar de productivitate și concentrare. Poate vă întrebăți dacă puteți de fapt funcționa pe multitasking… Da, puteți, dar doar pe un termen scurt, asimilând astfel mult mai multă energie. Dacă nu puneți atenție maximă pe un lucru, cu siguranță vă va lua mai mult timp să terminați și veți fi mai predispus să comiteți greseli.

Pentru a obține un job în IT, abilitățile sociale sunt la fel de importante ca și cele tehnice, deaceea noi vă încurajăm să dezvoltați obiceiuri și aptitudini sănătoase!