logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

Inteligența Artificială în Acțiune - Organizația, care dezvoltă sectorul IA și ML în Republica Moldova


Cu aproape trei ani în urmă, un grup de tineri entuziaști, în frunte cu Ion Moșnoi, au pus bazele Organizației “Inteligența Artificială în Acțiune”. Scopul principal a fost dezvoltarea comunității de IA în Moldova prin implementarea proiectelor tech și educaționale cu suportul tehnologiilor IA și ML. Organizația are o misiune importantă - stimularea inovației în diferite domenii, precum educația, medicina, justiția, etc. folosind tehnologii bazate pe Inteligența Artificială.
 

ML sau Machine Learning este termenul în limba engleza pentru Învățarea Automată. Învățarea Automată este o ramură a Inteligenței Artificiale și a informaticii care se concentrează pe utilizarea datelor și a algoritmilor pentru a imita modul în care oamenii învață, îmbunătățindu-și treptat acuratețea.
 

Misiunea organizației Inteligența Artificială în Acțiune este de a crește numărul de specialiști AI/ML din regiune. 
 

“Facem asta prin diverse proiecte. Unul dintre proiectele noastre este comunitatea de pe facebook - grupul Inteligența Artificială în Acțiune, unde avem peste 1000 de membri. În fiecare săptămână echipa Inteligența Artificială în Acțiune postează noutăți și articole despre Inteligența Artificială pentru a încuraja participarea membrilor grupului. 
 

Un alt proiect este AI Talks, unde invităm persoane din domeniul IA să ne vorbească despre tehnologiile cu care lucrează și să distribuie cunoștințele și experiențele lor, precum și să motiveze entuziaștii în IA. Pentru a antrena competențe tehnice, implicăm comunitatea în dezvoltarea proiectelor cu tehnologii IA. Astfel a luat naștere și proiectul Kaggle in Action, unde am format 2 echipe, care vor participa la un concurs pe kaggle.
 

Suntem o echipă de oameni pasionați de IA, iar unii dintre noi lucrează zi de zi cu tehnologii de învățare automată. Împreună am reușit sa construim cea mai mare comunitate AI din Moldova, am organizat deja 2 concursuri kaggle, am făcut o serie de live-uri cu experți în cadru AI Talks, 4 workshop-uri, un proiect de recunoaștere text din buletine de vot, precum și am realizat o serie de materiale informative și educaționale în formă de video/text pe care le-am distribuit cu comunitatea”, a declarat pentru creativsoft.md Diana Artiom, Manager de Program în cadrul Organizației Inteligența Artificială în Acțiune. 
 

Inteligența Artificială, o arie încă neexplorată în Republica Moldova. 
 

Mediul academic începe abia acum să includă cursuri care sunt în pas cu tehnologiile IA moderne. Actualii specialiștii sunt entuziaști self-taught, care au învățat Inteligența Artificială desinestătător, sau și-au făcut studiile peste hotare. Pe de altă parte, mediul industrial deschide, deocamdată puține joburi și oportunități de lucru. Prin urmare, la moment există scepticism și reticență față tehnologiile AI. 
 

Totuși, unele companii fac pași mari spre includerea tehnologiilor IA în portofoliu. Mai multe inițiative de voluntariat încearcă să popularizeze domeniul Inteligenței Artificiale, ceea ce înseamnă că vor exista multe oportunități pentru cei care vor să facă IA în Moldova. Inteligența Artificială în Acțiune își  propune să pună în lumină diferitele aspecte ale IA și să popularizeze acest domeniu cât mai mult, prin creșterea numărului de specialiști IA în regiune.
 

Moldova este o țară atractivă din punct de vedere al exportului de tehnologii informaționale. 
 

Al doilea an consecutiv, exportul de servicii IT depășește exportul din domeniile tradiționale de export (vinuri, textile etc.) atingând 258,47 milioane dolari SUA în 2020. Succesul se datorează faptului că nu sunt necesare investiții mari - ai nevoie doar de un calculator și un set de competențe digitale necesare pentru job - competențe TIC, programare, comunicare, limba engleză etc.
 

Inteligența Artificială este un domeniu vast, și presupune activități de lucru cu datele precum colectare, procesesarea, stocarea datelor, dar și extragerea informațiilor utile, aplicarea algoritmilor de Machine Learning/Învățare Automată pentru efectuarea predicțiilor, etc. Tehnologiile IA pot fi aplicate în orice industrie, întrucât algoritmii IA pot fi utilizați pentru scenarii precum automatizarea proceselor în fabrici, recunoașterea obiectelor în imagini, traducerea textelor dintr-o limbă în alta sau chiar optimizarea procesoarelor calculatoarelor și prezicerea structurii proteinelor, fiind utile pentru descoperirea medicamentelor.
 

Posibilitățile studierii și utilizării Inteligenței Artificiale în Republica Moldova sunt nelimitate. 
 

Exista potențial de dezvoltare atat științific cât și industrial. Din punct de vedere Academic, multe centre de cercetare din Republica Moldova afiliate instituțiilor de studii superioare deja posedă tehnologiile hardware necesare pentru procesarea volumelor de date mari. Totuși, chiar dacă aceste centre de super-calculatoare nu sunt în toate universitățile, tehnologiile cloud oferă multe resurse gratuite pentru studenți și mediul academic. 
 

Prin urmare, studiul Inteligenței Artificiale în Moldova este posibil. Un impediment, deocamdată, ar putea fi numărul limitat de specialisti care au experiență în acest domeniu, însă potențiale parteneriate cu universități de peste hotare ar putea soluționa această problemă.
 

În industrie cererea de specialiști IA este în continuă creștere. 
 

Chiar dacă nu există multe programe academice, există companii care aleg sa ofere traininguri pentru angajații care își doresc o cariera în acest domeniu. Avand mai mulți specialiști în domeniu și prestând servicii, specialiștii ar putea contribui la creșterea economiei țării dar și la atragerea unor salarii competitive.
 

Fiind o țară agrară, Republica Moldova este expusă oportunităților de aplicare a tehnologiilor IA extensiv, începând cu automatizarea de procese, și până la înlocuirea lucrului uman cu sisteme inteligente, a mai adăugat Diana Artiom.
 

Organizația Inteligența Artificială în Acțiune este în continuă dezvoltare și recrutează specialiști pe mai multe domenii, inclusiv Data Science și Machine Learning. Dacă ești pasionat de IA sau vrei sa înveți ceva nou, contactează membrii echipei pe pagina de facebook https://www.facebook.com/groups/aiinactiune/?ref=share sau completează formularul https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdzDYySipLbs2Kix7vAfrkf9dPU4X9Ghcd7qlRK5yxZ58dyuQ/viewform.
Membrii comunității te vor ajuta să acumulezi experiență profesională și de voluntariat în domeniul IA. Astfel, vei contribui și tu la dezvoltarea Inteligenței Artificiale în Moldova, dar și peste hotarele ei.