logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

Programele malware pe dispozitivele mobile. Ce reprezintă și cum vă feriți de ele


Comunicațiile și serviciile online s-au dezvoltat extrem de mult în ultimul deceniu. Totodată, dispozitivele mobile au devenit instrumentele principale atât în domeniul afacerilor, cât și în viața de zi cu zi. Iată de ce, asigurarea securității acestor dispozitive și protejarea lor de amenințările informatice este una dintre preocupările actuale ale specialiștilor în domeniu, dar și ale utilizatorilor. În prezent, pericolele online nu includ doar viruși. Există unele amenințări care vă pot infecta dispozitivele, permițându-le infractorilor cibernetici să vă acceseze datele personale, pot provoca pierderi de date, supraîncărcarea conexiunii la rețea sau a procesorului dispozitivului.
 

Ce este un program malware?
 

Malware reprezintă orice tip de software creat special pentru a afecta computere, tablete sau smartphone-uri. Programele malware pot sustrage informații de pe dispozitive, pot încetini funcționarea acestora sau chiar să trimită e-mailuri false fără să cunoașteți acest lucru. 

Printre cele mai des întâlnite tipuri de malware se numără următoarele:

- virus - un program special conceput pentru a infecta orice tip de dispozitiv; 
- vierme informatic - program rău intenționat, care trimite copii ale sale pe alte dispozitive prin intermediul unei rețele;
- spyware - program malware care colectează informații de la utilizatori fără ca aceștia să știe;
- adware - program software creat pentru a reda, pentru a afișa sau pentru a descărca automat reclame pe un dispozitiv;
- cal troian - un program periculos care pare a fi o aplicație utilă, dar, după ce este instalat, afectează dispozitivul sau sustrage informații.
 

Cum se răspândesc programele malware?

Programele malware pot fi instalate pe dispozitivele mobile prin diverse modalități. Cele mai frecvente moduri sunt: 

- descărcarea de pe internet a unor programe software gratuite, care conțin  programe malware fără a fi descoperite;
- descărcarea programelor fără licență, care vin la pachet cu programe malware;
- accesarea unui site infectat cu programe malware;
- click-ul pe un mesaj de eroare fals sau pe o fereastră de tip pop-up falsă, care provoacă descărcarea unui program malware;
- deschiderea unui fișier anexat la e-mail care conține programe malware.
 

Cum puteți ști că aveți malware pe dispozitiv?

Există unele tipuri de malware care vă dau de știre atunci când ajung pe dispozitivul mobil, în timp ce altele se pot ascunde. Mai țineți minte experiențele când programele malware, precum viruşii, provocau renumitul „ecran albastru”? Astfel știați că un "intrus" a pătruns pe smartphone-ul dvs. În prezent, multe tipuri de malware rămân pe dispozitive fără a produce simptomele unei infecții. Chiar dacă produsele malițioase nu sunt vizibile, ele pot colecta date personale atunci când vă conectați la conturile online sau informații importante stocate pe telefon. Iată de ce este important să aveți instalat un software antivirus care recunoaşte şi ajută la eliminarea programelor malițioase. 

Urmărind unele indicatoare ați putea înțelege că este prezentă o infecție malware pe dispozitiv:

- acesta funcționează lent sau cu defecțiuni; 
- apar ferestre pop-up atunci când sunteți online;
- unele persoane ar putea primi e-mailuri suspecte pe care nu le-ați trimis; 
- bateria smartphone-ului se descarcă prea repede; 
- crește utilizarea datelor mobile.
 

Cum să protejați dispozitivele mobile de programele malware? 

Pentru a evita infecția dispozitivelor mobile cu programe malware, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică din Republica Moldova a elaborat un set de măsuri pe care le puteți aplica zi de zi pentru a evita situaţiile neplăcute. 

  1. Instalați numai aplicații care provin din surse de încredere.
  2. Nu faceți click pe linkurile sau anexele din e-mailurile nesolicitate sau mesajele text.
  3. După efectuarea unei plăţi,deconectați-vă de pe paginile web și nu salvaţi niciodată numele de utilizator şi parolele în browser-ul mobil sau aplicațiile mobile. 
  4. Actualizați-vă sistemul de operare și aplicaţiile. Având instalate cele mai recente actualizări, nu numai că dispozitivul va fi mai sigur, dar va funcţiona mai bine.
  5. Opriți Wi-Fi-ul, serviciile de localizare şi Bluetooth-ul atunci când nu le utilizați.
  6. Evitaţi să vă faceţi cunoscute informaţiile personale.
  7. Nu efectuați o operaţiune de jailbreak pe dispozitivul dvs. Jailbreaking este procesul prin care se elimină limitările de securitate impuse de vânzătorul sistemului de operare, oferind acces complet la sistemul de operare şi funcții. 
  8. Efectuați o copie de siguranţă a datelor dvs. pentru smartphone sau tabletă. Astfel, veți putea restaura cu uşurinţă datele personale dacă dispozitivul a fost pierdut, furat sau deteriorat.
  9. Instalaţi o aplicație de securitate mobilă. Toate sistemele de operare sunt supuse riscului de infecție. Dacă este disponibilă, utilizaţi o soluţie de securitate mobilă care detectează si previne malware, spyware şi aplicaţiile rău intenţionate, precum şi alte funcţii care vă protejează confidențialitatea şi funcţii anti-furt.

Pentru mai multe informații cu privirea la securitatea dispozitivelor mobile, consultați și descărcați infograficul ce urmează.