logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

Securitatea cibernetică. Top 3 cele mai răspândite mituri.


Spațiul virtual ne poate proteja în pandemie, dar nu este deloc mai sigur în ceea ce privește virușii online ce se răspândesc atât de repede. Atacurile cibernetice s-au sofisticat și diversificat mai ales în acestă perioadă, când toată lumea petrece mai mult timp online. Când un minut petrecut pe internet înseamnă peste 400 de mii de ore de filme pe Netflix sau aproape 210 mii de participanți la conferințe pe Zoom, aproape 3000 de descărcări ale aplicației Tiktok sau peste 500 de ore de conținut video încărcate pe YouTube sau 350 de mii de story încărcate pe Instagram, date preluate conform sursei Statista.
 

În vremurile pe care le trăim este esențial să privim securitatea cibernetică nu doar ca un set de reguli de urmat sau un curs de bifat ci o conduită zilnică asumată de fiecare ca o parte din ”obiceiurile sănătoase de viață”.  Astăzi o să vă prezentăm cele mai răspândite mituri despre securitatea cibernetică.
 

Mitul 1: Echipa IT asigură protecție 100 % împotriva atacurilor cibernetice.
Este absolut greșit să încredem integritatea și securitatea cibernetică doar pe seama  echipei specialiștilor de IT în securitate cibernetică, din moment ce hackerii vânează din ce în ce mai mult anume angajații întreprinderilor, care desigur își au dispozitivele conectate la rețea.  Respectiv, este de datoria fiecărui angajat să cunoască principalele reguli și cerințele minime de securitate cibernetică pentru a preveni și reacționa corect în fața unui incident de securitate.
Potrivit IBM Security Services, 95% din atacurile cibernetice se datorează erorilor umane. Pe de altă parte, conform datelor ISSA,  82% dintre angajatori raportează lipsa abilităților în securitate cibernetică.
 

Mitul 2: Orice parolă te poate proteja
O parolă slabă poate fi ghicită ușor de către hackeri. Ei folosesc soluții ce încearcă în permanență să obțină accesul în orice sistem informatic. Chiar dacă vorbim aici de accesul la adresa de e-mail sau la rețeaua social preferată, o parolă simplă va fi aflată de hackeri rapid. Un exemplu vine chiar de la președintele american, Donald Trump a cărui parolă de pe Twitter, „maga2020!”, a fost ghicită de un cercetator în securitate IT. Alege deci parole puternice, complexe, care să nu aibă elemente ușor identificabile, cum ar fi numele tău sau data nașterii și folosește activarea în doi pași pentru toate serviciile care oferă această funcție. Pe cât posibil, alege autentificarea în doi pași într-o aplicație precum Google Authenticator, în loc de SMS. În acest fel, site-urile de cumpărături online, video streaming, educație online și e-mail-urile tale nu vor permite accesul cu nume de utilizator și parole furate sau compromise.
 

Mit 3: Nu pot fi eu ținta unui atac cibernetic
Oriunde ai lucra astăzi, poți fi victimă a unui atac cibernetic. De cele mai multe ori hackerii atacă serviciile digitale ale unor companii și reușesc să introducă viruși de tip ransomwareîn rețea cu ”ajutorul” persoanelor care sunt sigure că lor nu li se poate întâmpla acest lucru. Conform statisticilor, ai 1 din 4 șanse să fii victima unei breșe de securitate a datelor, fără să fi greșit cu nimic. Doar te-ai autentificat la un serviciu popular, dar vulnerabil.
 

Securitatea cibernetică nu este doar pentru ingineri și experți din domeniu, ci este o responsabilitate care ne privește pe fiecare!
Stay safe!