logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

Te ajută cărțile să devii mai bun la programare? 


Programarea necesită perfecționare continuă pentru a avansa în carieră. Prin urmare, este nevoie de timp pentru a îmbunătăți abilitățile existente și pentru a dobândi altele noi. Pe lângă cursuri și seminarii IT, cărțile profesionale sunt o sursă excelentă de informații.
Pentru un developer, o carte care conține sfaturi de specialitate poate fi extrem de importantă. 
Astfel am pregătit 10 cărți care sunt surse excelente de cunoștințe pentru începători, dar și pentru programatori mai experimentați care doresc să învețe ceva nou sau pur și simplu să-și reîmprospăteze cunoștințele.
 

 • Clean Code de  Robert Martin
  Codul curat este o cerință esențială pentru orice programator, Robert Martin, e omul ideal care să-ți explice bunele practici în a scrie cod curat, iar cartea asta e una pe care o vei trata ca fundația carierei tale de adevărat profesionist în domeniu. Vei învăța cum să diferențiezi un cod scris prost și cod scris bine, cum să formatezi codul pentru lizibilitate maximă, cum să implementezi gestionarea erorilor fără să ascunzi logica din cod, cum să scrii teste unitate și cum să faci test driven development corect. Odată ce citești și îți asumi principiile din carte te poți numi cu adevărat programator, e un test de maturitate și recomand călduros cartea din motivul ăsta.
   
 • Refactoring de Martin Fowler și Kent Beck
  Un citat celebru de-al lui Fowler zice că oricine poate scrie cod pe care să-l înțeleagă calculatorul, însă doar programatorii buni scriu cod pe care-l înțeleg și oamenii. Refactorizarea codului e una din activitățile critice de care ai nevoie ca să-ți păstrezi proiectul curat și ușor de înțeles și parcurs de oricine, performant și fără neclarități prin el. Această carte explică exact ce e și de ce ai nevoie de refactorizare, cum s-o faci ca să fii eficient, indiferent de ce limbaj de programare folosești. Și cel mai util dintre toate: îți sugerează exact când ar trebui să-ți dai seama că o bucată de cod are nevoie sau nu de refactorizare. E un skill foarte util, în special pentru programatorii cu experiență.
   
 • Git for Humans de David Demaree
  GIT-ul e cea mai bună modalitate să faci management-ul codului, a surselor și a resurselor de orice fel în cadrul unui proiect. Prin GIT poți versiona, păstra istoricul, dezvolta în paralel cu toți colegii tăi și disemina cunoștințe dacă-l folosești corect. Iar cartea asta e una din cele mai directe și nepretențioase modalități de a învăța cum să te descurci în GIT.
   
 •  Artificial Intelligence de Stuart Russell și Peter Norvig
  Inteligența artificială e unul din cele mai utile domenii din programarea modernă. Nu toate problemele tehnice se pot rezolva cu inteligență artificială, dar cu siguranță e util să știi despre ce e vorba ca să poți decide dacă o folosești sau nu. Cartea e una din cele mai bune din domeniu, e folosită în cursuri la facultăți importante din toată lumea și acoperă toată problematica AI-ului: agenți logici și inteligenți, tehnici de căutare, jucarea de jocuri și sisteme cu constrângeri și ținte, logică primară, inferență, planificare, nesiguranță și decizii probabilistice, rețele neuronale, învățare asistată, comunicare, percepție și robotică.
   
 • Hooked de Nir Eyal
  Cartea care a schimbat modul de gândire, strategia și comportamentul unora dintre cei mai cunoscuți antreprenori din întreaga lume. Hooked este considerată un adevărat ghid despre cum să creezi tehnologii și produse de care utilizatorii să devină dependenți și este dedicată antreprenorilor, marketerilor, product managerilor și designerilor. Fondatorul The Next Web, Boris Veldhuijzen Van Zanten, spune că este cartea despre care toată lumea din Silicon Valey vorbește, iar Eric Ries – autorul The Lean Startup – o consideră un must-read pentru toți cei interesați să crească engagement-ul clienților.