logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

Top 10 limbaje de programare pe care să le înveți în 2021


Specialiștii buni din domeniul IT vor fi la mare căutare și în acest an! Iar, cei care își doresc un job nou, atractiv din perspectivă financiară, se pot orienta către programare. Developerii care cunosc limbajele de programare solicitate în prezent vor avea cu siguranță contracte de muncă interesante pentru viitor. Deoarece, în prezent, există peste 700 de limbaje de programare, am decis să vă prezentăm un top 10 publicat recent pe site-ul dzone.com. Trebuie să menționăm că topul celor mai solicitate limbaje de programare se schimbă în fiecare an, totuși unele dintre ele reușesc să fie în trend ani la rând.

 1. Python – este un limbaj de programare de nivel înalt și cu scop general, care a fost proiectat să fie extrem de ușor de citit și de înțeles. Astfel, Python a devenit unul din cele mai căutate și utilizate limbaje de programare, în special în back-end web development. Acest limbaj s-a dezvoltat mult în ultimii ani, și este în continuă creștere, datorită utilității pe care o are în AI, artificial intelligence, data science și machine learning. Python poate fi folosit pentru a crea aplicații pentru desktop, aplicații web sau framework-uri. Este un limbaj multifuncțional folosit și de către companii precum Google sau Yahoo!
   
 2. R – este un limbaj de programare și un mediu software gratuit pentru calcule statistice și grafică.  Limbajul R este utilizat pe scară largă în rândul statisticienilor și minerilor de date pentru dezvoltarea de software statistic și analiza datelor. Astăzi R este deja mai popular decât SQL, este utilizat în mod activ în organizații comerciale, cercetare și universități.
   
 3. JavaScript – este unul dintre cele mai populare limbaje de programare ale prezentului. Se află în topul preferințelor developerilor în fiecare an și puțin probabil ar putea pierde poziția în viitor. Alături de HTML și CSS, JavaScript reprezintă una dintre tehnologiile fundamentale ale internetului. JavaScript este folosit de obicei în front-end web development, dar poate fi utilizat cu siguranță și în Back-end web development. Pe lângă website-uri interactive, JavaScript este utilizat și la crearea de chatboti, system scripts dar și jocuri.
   
 4. Java – este cel mai popular dar și cel mai stabil limbaj de programare din lume. Java a fost proiectat să funcționeze pe o varietate largă de dispozitive, de la smartphone-uri și calculatoare până la televizoare smart. Acest limbaj de programare este axat pe obiecte si poate fi utilizat pentru aplicații desktop cu interfață grafică, aplicații mobile sau aplicații și servere web. Fiind compatibilă cu multe platforme, programarea Java are aplicații aproape în orice industrie.
   
 5. PHP – este unul din cele mai importante limbaje de programare web open-source și server-side, cu versiuni disponibile pentru majoritatea web serverelor și pentru toate sistemele de operare. PHP este utilizat pe scară largă în dezvoltarea paginilor și aplicațiilor web. Organizații precum Facebook, Yahoo și Mail Chimp utilizează limbajul de programare PHP.
   
 6. C# (C sharp) – este un limbaj de programare orientat-obiect conceput ca un concurent pentru limbajul Java. Ca și acesta, C# este un derivat al limbajului de programare C++. Cu ajutorul limbajului de programare  C# pot fi create aplicații pentru Windows, dar și aplicații web sau pentru dispozitive mobile. C# are cea mai rapidă evoluție și este unul dintre limbajele folosite pentru a crea aplicații în framework-ul .net.
   
 7. C++ - este unul dintre cele mai stabile, eficiente și adaptabile limbaje de programare. Limbajul de programare C++ este o versiune mai nouă a limbajului C. Acesta mai este numit limbaj hibrid, fiind o combinație între un limbaj procedural și un limbaj de programare orientat-obiect. C++ este utilizat în general pentru a crea aplicații pentru desktop, soluții web și mobile, jocuri video și sisteme încorporate. Adobe, Microsoft, Google și mulți alții folosesc limbajul C ++.
   
 8. Scala – este un limbaj de programare multi-paradigmă ce îmbină concepte din programarea orientată pe obiecte și programarea funcțională. Scala are o utilizare largă în domeniile dezvoltării web, analizei datelor și fluxului de date. Limbajul rulează pe platforma Java, compilatorul generând bytecode compatibil cu programele Java existente. Organizațiile care implementează Scala în afacerile lor includ New York Times și Meetup.com.
   
 9. Swift – este un limbaj de programare orientat pe obiecte, compatibil cu sistemele de operare și framework-urile Apple. Popularitatea limbajului Swift se datorează simplității în utilizare, stabilității și nivelului înalt de securitate, dar și faptului că este open-source. Cele mai multe elemente din Swift sunt inpirate din C și Objective-C, dar și din Rust, Haskell, Ruby, Python. În prezent, acest limbaj de programare se folosește pentru dezvoltarea aplicațiilor pentru dispozitivele Apple, macOS, iOS, watchOS și tvOS.
   
 10. Kotlin – a fost creat să funcționeze bine împreună cu Java, însă este un limbaj de programare mai concis, prin care pot fi soluționate probleme de programare cu doar câteva linii de cod. Kotlin a devenit extrem de popular, mai ales după ce Google l-a anunțat drept limbajul oficial de programare pentru aplicațiile Android. Întrucât Android este cel mai vândut sistem de operare mobil, faptul că Kotlin este unul dintre cele mai populare limbaje de programare pe care trebuie să le studiem în 2021 nu ar trebui să ne surprindă.