logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

Trebuie să știi matematică pentru programare? Mit sau realitate?


Pentru mulți oamenii, programarea este un subiect necunoscut, majoritatea presupunând că fiecare programator e un bun matematician. 
În acest articol vom aborda această dilemă pe care mulţi o au înainte de a pune mâna pe o carte de informatică: trebuie să ştii matematică pentru programare?
Iată, aşadar o primă preconcepţie despre IT care pe mulţi îi sperie sau cel puţin îi descurajează.

Legătura dintre limbajul de programare şi matematică, fără îndoială, există, iar noţiunile elementare deprinse în liceu uşurează considerabil munca oricărui pasionat de tehnica informatică. Totuşi, însuşi termenul de „limbaj” ne trimite cu gândul mai de grabă la învăţarea unei limbi străine, nu? Doar privind lucrurile din acest unghi ne putem da seama că aproape oricine se consideră în primul rând pasionat de învăţare are o şansă reală de a desluşi tainele programării.

Mitul conform căruia dacă te pricepi la matematică poți învăța mai ușor un limbaj de programare este contestat de un studiu recent. 
O echipă de cercetare din cadrul University of Washington a ajuns la concluzia că nu e nevoie neapărat să te pricepi la matematică pentru a învăța un limbaj de programare.
Explicația pentru acest lucru este una destul de simplă: învățarea limbajului de programare este similară învățării unei limbi străine. În consecință, trebuie să înveți cuvinte străine, gramatică și felul în care acestea funcționează împreună pentru a putea comunica idei și intenții. De asemenea, alte funcții cognitive legate de ambele domenii, precum rezolvarea problemelor și utilizarea memoriei de lucru, joacă, de asemenea, roluri cheie.

„Multe bariere în calea programării, de la cursuri necesare, la stereotipurile despre cum arată un programator bun, sunt centrate în jurul ideii că programarea se bazează foarte mult pe abilitățile matematice, dar ideea reiese din datele noastre”, a declarat autorul principal al lucrării, Chantel Prat.


Cercetarea a examinat abilitățile neurocognitive ale aproximativ 40 de adulți în timp ce învățau Python, un limbaj de programare. La final, au observat că cei care au învățat Python mai rapid și cu o precizie mai mare, au un amestec de abilități de rezolvare a problemelor și limbaj.


În concluzie, frica de matematică nu trebuie să vă intimideze să studiați programarea.