logo
Viber Phone Whatsapp
top button Created with Sketch.

UX vs UI. Diferența și impactul asupra companiilor digitale


În ultimii ani, datorită evoluției tehnologiei, așteptările utilizatorilor au crescut tot mai mult, aceștia dorindu-și să aibă mereu acces la cele mai performante soluții. Fenomenul are loc mai ales în zona de business: cu cât website-ul sau o soluție implementată într-o companie este mai performantă, cu atât rezultatele obținute sunt mai bune. 
Când vine vorba de produse de software customizate, satisfacția utilizatorilor este foarte importantă, așa că specialiștii își îndreaptă tot mai mult atenția către componentele UI și UX, deoarece acestea îmbină funcționalitatea, aspectul și ușurința folosirii unei aplicații. Organizațiile care folosesc soluții cu interfață intuitivă pot beneficia de numeroase avantaje, dintre care cele mai importante sunt creșterea profitului și a ratei de retenție a clienților.

UX-design și UI-design, două discipline foarte diferite care funcționează în armonie! Dar în același timp sunt doi dintre termenii cei mai des confundați în web design și designul de aplicații. De aceea noi am decis să explicăm cum stau lucrurile!

Ce este UX - Design?
“User Experience” – UX este un concept complex, multidimensional, care încorporează o serie de discipline. Acestea includ interacțiunea om-calculator, capacitatea de utilizare, designul vizual, arhitectura informațiilor și designul interacțiunii.

Potrivit Oxford Journal „Interacțiunile cu calculatoarele”, designul UX în afaceri se referă la îmbunătățirea loialității și a satisfacției clienților prin ușurința de utilizare, utilitatea și plăcerea de a interacționa cu un anumit produs.

Practic, designul UX se referă la procesul de creare a produselor ușor de utilizat, utilizatorilor fiindu-le ușor să interacționeze cu acestea. Prin îmbunătățirea experienței de utilizare a produselor Dvs., utilizatorii vor putea găsi valoare în ceea ce aveți de oferit. Acestea fiind spuse, nu există o explicație cuprinzatoare despre ce este proiectarea experienței utilizatorului.


Ce este UI – Design?
În mod fundamental, „User Interface” – UI este preocupat de elementele vizuale ale unei experiențe sau ale unui produs. Acesta încorporează designul de text, imagini, butoane, pictograme, ecrane și toate celelalte experiențe vizuale cu care un utilizator va percepe și interacționa. Deși sună simplu, companiile abordează designul UI în moduri diferite, dar cu același obiectiv final.

Conform unui articol Wikipedia, obiectivul final al designului UI este de a face interacțiunea utilizatorului cu un produs sau serviciu cât mai simplu și eficient. Designerii UI utilizează principiile designului centrat pe utilizator pentru a facilita utilizatorului realizarea obiectivelor.

Ken Norton, partener la Google Ventures și fost manager de produse la Google, explică designul User Interface într-un mod destul de simplu. Potrivit lui Ken, designul UI este centrat în jurul suprafeței unui produs, adică modul în care arată produsul și modul în care funcționează.
 

Impactul designului UX și UI pentru afacerile online.
Pentru rezultate efeiciente atunci când este implementată o aplicație customizată, orice companie, indiferent de industria în care activează, ar trebui să pună accentul pe a folosi o platformă prietenoasă, deoarece acest lucru va îmbunătăți considerabil experiența utilizatorilor. De exemplu, dacă un website este prea complicat și ridică multe probleme utilizatorilor, aceștia vor abandona sesiunea și astfel traficul online va scădea. Același lucru se întâmplă și în cazul produselor software: dacă acestea se dovedesc a fi prea complicate, utilizatorii au nevoie de suport specializat din partea departamentului IT pentru training și mentenanță, iar aceasta este o situație pe care multe companii nu își doresc să o întâmpine.

Acestea sunt câteva din cele mai importante aspecte care vor crea un impact pentru afacerea ta:

  1. Adaptabilitatea utilizatorilor: cu cât o persoană înțelege mai ușor aplicația pe care urmează să o folosească, cu atât mai bune vor fi rezultatele obținute și mai ușoară atingerea obiectivelor companiei;
  2. Consolidarea brand-ului: prin UI/ UX design, companiile își pot consolida reputația și brand-ul, atât în rândul propriilor angajați, cât și al potențialilor clienți.
  3. Creșterea satisfacției utilizatorilor: design-ul optimizat se va reflectă în comportamentul utilizatorilor;
  4. Creștere sustenabilă: prin implementarea corectă UI / UX, compania ta își poate accelera dezvoltarea, fără a modifica bugetul.
     

Un design custom modern reprezintă mai mult decât crearea unui site atractiv.
Echipa noastră de proiectare și dezvoltare web se axează pe utilitate și design receptiv, soluții creative de branding care oferă personalitate afacerii tale și programare personalizată pentru a-ți transpune propria viziune în design.